Energielabel voor woningen
Sinds 1 januari 2021 gelden andere wettelijke eisen omtrent het energielabel voor woningen. Vanaf die datum moet u als particulier een energieadviseur inschakelen voor een definitief energielabel van uw woning. Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energieprestaties van een woning. Als u uw woning wilt verkopen of verhuren is een definitief energielabel wettelijk verplicht. Maar wat houdt zo’n energielabel voor woningen nou precies in? Dit leggen wij uit in deze blog.
Energielabel woning verplicht bij verkoop of verhuur
Als sinds 2008 is het wettelijk verplicht om een definitief energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van een woonhuis. De Rijksoverheid wilt hiermee bewustwording creëren in het energieverbruik van woningen en daarmee woningeigenaren stimuleren om duurzame maatregelen te treffen, bijvoorbeeld verouderd dubbel glas vervangen door HR++ beglazing, zonnepanelen aanbrengen en het dak, de gevel en de begane grondvloer na-isoleren. Het energielabel geeft met klassen A t/m G aan hoe energiezuinig een huis is. A staat voor zeer zuinig en G voor zeer onzuinig.
Bepalingsmethode NTA 8800
De NTA 8800 is de nieuwe rekenmethode voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw. Het is één methodiek die van toepassing is op de bestaande bouw, woningbouw en utiliteitsbouw. De NTA 8800 volgt daarmee de Europese normen en vervangt de EPC- en EI-indicatoren van de EPA-W en EPA-U. De prestatie wordt nu uitgedrukt in BENG-indicatoren volgens de NTA 8800 rekenmethode. BENG staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’. Een energielabel wordt opgesteld door een erkend deskundige energielabels, ook wel een energieprestatie adviseur woningen.
Belangrijkste kenmerken van het energielabel
- Bouwjaar van het woonhuis
- Type woning (bijv. appartement, tussenwoning, vrijstaand huis)
- Vloerisolatie
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Beglazing
- Verwarming
- Warmwatervoorziening
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Welk energielabel heeft mijn huis?
U kunt zelf eenvoudig het energielabel zoeken van uw woning. Op een website welke is ontwikkeld door de overheid vult u enkel uw adres in en binnen een paar seconden worden de juiste gegevens opgehaald. U krijgt inzage in het energielabel van de woning en tot wanneer het label geldig is. De bestaande energielabels zijn 10 jaar geldig. Zoek mijn energielabel.
Zo vraag je als particulier een energielabel aan
Heeft u geen energielabel of wilt u deze vernieuwen? Volg dan de volgende stappen:
- Zoek een energieadviseur woningbouw in uw regio en vraag een offerte aan.
- Bevestig de offerte en plan een afspraak in met de erkend deskundige energielabels.
- Bereid u zelf voor op de inspectie door genoeg documentatie verzamelen voor de energieadviseur.
- De energieadviseur inspecteert de woning op locatie en neemt alle aanwezige documenten door.
- De energieadviseur verwerkt de geïnspecteerde gegevens op kantoor en berekent de energieprestatie van de woning.
- De energieadviseur registreert de energieprestatie van de woning als de berekening is uitgevoerd.
- Nadat de registratie van de energieprestatie is afgerond ontvangt u het afschrift van het energielabel.
Energielabel voor woningen aanvragen
Op verschillende websites kunt u veel informatie vinden over het aanvragen van energielabels voor woningen. Energielabelvoorwoningenaanvragen.nl is een entiteit van Van Alfen Ingenieurs. Op deze website vind u veel informatie over het energielabel voor woningen.
Van Alfen beschikt over erkende energieprestatie adviseurs woningen
Onze bouwkundig ingenieurs zijn gecertificeerd als erkend energieprestatie adviseur bij QBIS. Via ons contactformulier kunt u een energielabel aanvragen voor uw woning. Op korte termijn plannen wij de inspectie in van uw woning en na enkele dagen ontvangt u uw energielabel al.