Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor VvE's 
 
De onderhoudskosten aan vastgoed drukken vaak een grote stempel op de exploitatiebegroting van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het efficiënt plannen van onderhoudsactiviteiten levert daarom een directe bijdrage aan een besparing op de exploitatiebegroting. Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) maakt onderhoudskosten op korte en lange termijn inzichtelijk voor de VvE. Van Alfen Ingenieurs stelt ook MJOP's op voor woningcorporaties, gemeentes, stichtingen, investeerders, zorginstellingen en particulieren.
 
 

Wat is een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van VvE complexen?

Met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) kan een VvEhet onderhoud aan een gebouw sturen en bewaken. Het geldt tevens als basis voor het beheerplan van een gebouw en het geeft inzicht in het te reserveren onderhoudsbudget voor de komende jaren. Maar, het is meer dan slechts een financieel plan. De meerjarenonderhoudsplanning geeft alle eigenaren ook een gedetailleerd technisch overzicht van de uit te voeren onderhoudsactiviteiten in de komende jaren, om het VvE-gebouw in de gewenste conditie te houden of krijgen. Het is belangrijk dat het onderhoudsplan wordt opgesteld door een gecertificeerd vastgoed adviseur en niet door een inspecteur.
 
 

Hoe komt een MJOP voor een VvE tot stand?

De inventarisatie en conditiemeting NEN 2767 liggen ten grondslag aan een MJOP. Een nauwkeurige inventarisatie is van uiterst belang, omdat dit een directe invloed heeft op de onderhoudsbegroting. Van Alfen Ingenieurs besteedt daarom veel aandacht aan een inventarisatie, zodat de hoeveelheden nauwkeurig worden bepaald en de begrotingscijfers betrouwbaar zijn. Op basis van de inspectiegegevens stelt onze vastgoed adviseur een onderhoudsplan en onderhoudsbegroting op van ieder bouwkundig en installatietechnisch element. Indien de VvE beschikt over een eigen beheersoftware, verwerken wij de cijfers direct in het systeem. Zo niet, dan stellen we een separaat bouwkundig rapport op.
 
 

Voordelen van een MJOP voor VvE's

Voor iedere gebouweigenaar is een MJOP effectief en efficiënt. Wat bezit je nou precies? Wat is de technische staat ervan? En welke kosten kun je in de toekomst gaan verwachten? In combinatie met een conditiemeting NEN 2767 biedt een onderhoudsplan gericht op de toekomst veel voordelen.
 • Je beperkt risico’s voor de gezondheid en veiligheid van bewoners of gebruikers.
 • Je bespaart kosten door onderhoudsmanagement.
 • Je krijgt inzicht in de technische staat van het vastgoed.
 • Je krijgt inzicht in de toekomst: onderhoudsplanning van 5, 10, 20 tot wel 30 jaar.
 • Je komt niet voor onverwachte (hoge) kosten te staan.
 •  
   

  MJOP verplicht voor VvE's?

  Voor elke Vereniging van Eigenaren (VvE) is het verplicht om een onderhoudsreserve op te bouwen. Jaarlijks moet hiervoor geld gereserveerd worden. Dit onderhoudsfonds moet voldoende zijn om het pand goed te kunnen onderhouden. De beste manier om de juiste hoogte van het reservefonds vast te stellen is middels een MJOP. De VvE weet met het onderhoudsplan hoeveel zij jaarlijks moet reserveren om het onderhoud aan het gebouw te kunnen betalen. Zo is er altijd voldoende budget beschikbaar in het reservefonds. In de wet staat nergens vermeld dat een MJOP verplicht is voor een VvE. Wel staat in artikel 10 van het Modelregelement 2006 dat het VvE bestuur verplicht is een onderhoudsplan op te laten stellen.

  Van Alfen Ingenieurs is gespecialiseerd in het opstellen van meerjarenonderhoudsplannen en meerjarenonderhoudsbegrotingen van VvE complexen. Tevens kan je ons inschakelen voor een second opinion of voor het actualiseren van het bestaande onderhoudsplan van het VvE complex.
   
   

  VvE complex verduurzamen (DMJOP)

  Een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) houdt rekening met de duurzaamheidsambities van de Vereniging van Eigenaren.. Een regulier meerjarenonderhoudsplan gaat uit van het één op één vervangen van bouw- en installatiedelen. In een verduurzaamd meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) wordt geadviseerd hoe het VvE-gebouw verduurzaamd kan worden. Het plan zoomt daarom in op de thermische schil en de technische gebouwinstallaties om een betere energetische prestatie te behalen. De ambitie van de VvE is een bepalende factor in het verduurzaamde onderhoudsplan. Het plan moet namelijk financieel haalbaar zijn én aansluiten op de toekomstvisie van de gebouweigenaren. Groen is niet teveel denken, maar doen!
   
   

  MJOP laten opstellen van een VvE-complex?

  Ben je op zoek naar een onafhankelijke vastgoeddeskundige voor het laten opstellen van een MJOP? Of wil je het bestaande onderhoudsplan laten actualiseren? Neem hiervoor contact op met Jamo van Alfen. Hij legt je graag uit wat Van Alfen Ingenieurs hierin kan betekenen.