Scheurwijdtemeting 
 
Is de scheur in het gestucte plafond nou groter geworden? Of is het optisch bedrog? Tijdens een bouwkundige opname worden alle gebreken op beeldmateriaal vastgelegd. Een scheurwijdtemeting is hier een goede aanvulling op, om scheuren met een verhoogd risicoprofiel extra te monitoren. Het doel van een scheurwijdtemeting is om continu te kunnen monitoren of een scheur stabiel blijft of verergerd. Of het nou gaat om scheuren in tussenwanden, scheuren in draagwanden, scheuren in plafonds of scheuren in vloeren, met een scheurwijdtemeting kan Van Alfen Ingenieurs alle type scheuren meten en monitoren.
 
 

Bestaande scheuren in gebouwen meten, vastleggen en monitoren

Ieder gebouw bevat wel een scheur in een bouwkundig element. Of het nou scheuren zijn in het stucwerk door thermische werking of scheuren in het tegelwerk door mechanische beschadigingen. De praktijk wijst vaak uit dat een bouwkundig inspecteur altijd wel ‘iets’ vindt. Een scheurwijdtemeting maakt het mogelijk om een scheur continu en nauwkeurig te monitoren. Het is praktisch niet mogelijk om alle scheuren te monitoren met een scheurwijdtemeters. Daar is een bouwkundige opname ook voor bedoeld. Een scheurwijdtemeting is ervoor om bestaande scheuren met een verhoogd risicoprofiel nauwlettend te monitoren.
 
 

Waarom extra aandacht geven aan bestaande scheuren in gebouwen?

 • Achteraf geen discussies tussen partijen over het wel of niet verergeren van bestaande scheuren.
 • Waarborgen van constructieve veiligheid.
 •  
   

  Hoe werkt een scheurwijdtemeter?

  Een scheurwijdtemeter, ook wel scheurmeter, bestaat uit een tweetal losse plaatjes van plexiglas. Ieder plaatje bevat een deel van een assenstelsel. Bij het in elkaar schuiven van de twee plaatjes, staan de X- en Y-as op een nulstand. Ieder plaatje wordt aan één zijde van de scheur gemonteerd. De beginstand, de nulmeting, wordt voorafgaand aan de werkzaamheden vastgelegd op beeldmateriaal. Indien een scheur groter of breder wordt, is dit af te lezen in de assenstelsel van de scheurmeter.
   
   

  Wanneer bestaande scheuren in gebouwen meten?

  Indien één van de volgende situaties van toepassing is, dan adviseert Van Alfen Ingenieurs om preventief scheurwijdtemeters toe te passen:
 • Een korte afstand tussen de omliggende bebouwing (belendingen) en de uit te voeren werkzaamheden.
 • Cultureel erfgoed, monumentale of verouderde gebouwen binnen het risicogebied.
 • Gebouwen en objecten met een slechte / matige bouwtechnische conditie binnen het risicogebied.
 •  
   

  Waarom Van Alfen Ingenieurs als onafhankelijk bouwkundig expert?

 • We zetten bouwkundig ingenieurs in met jarenlange praktijkervaring in het uitvoeren van scheurwijdtemetingen.
 • We hebben veel bouwkundige kennis in huis en kennen het risicoprofiel van bestaande scheuren.
 • We zijn vliegensvlug. Voor je het weet zijn de scheurmeters geplaatst.
 •  
   

  Scheurmetingen laten uitvoeren door een onafhankelijk bouwkundig expertisebureau?

  Start je binnenkort met een nieuw bouw- of infraproject? En wil je scheurwijdtemetingen laten uitvoeren door een onafhankelijk bouwkundig expertisebureau? Van Alfen Ingeneurs is gespecialiseerd in meten, vastleggen en monitoren van bestaande scheuren in muren, vloeren en plafonds. Neem gerust contact op met Jamo van Alfen. Hij denkt graag met je mee en geeft je een vrijblijvend advies.