Energielabel aanvragen

Opgesteld Door Erkend Deskundigen | Energieprestatie Adviseurs

Energielabel aanvragen voor uw woning?

Erkend deskundige energielabels

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning is een definitief energielabel verplicht. In het verleden kon een particulier eenvoudig en goedkoop online een voorlopig energielabel aanvragen. Vanaf 1 januari 2021 is de regelgeving omtrent energielabels gewijzigd. Een belangrijke wijziging is dat een erkend deskundige energielabel, ook wel een energieprestatie adviseur woningen (EPA-W), de woning op locatie dient te bezoeken om de energieprestaties van de woning te kunnen bepalen conform de NTA 8800. Bij Van Alfen Ingenieurs kunt u terecht voor het aanvragen van een definitieve energielabel voor uw woning. Onze erkend deskundigen verzorgen op korte termijn een energielabel van de woning, zodat u verder kunt met het verkoopproces van uw woning!

energielabel_van_alfen

Onze ingenieurs gaan voor het maximale resultaat!

  • Wij garanderen een kwalitatief hoge inspectie door een ervaren bouwkundig ingenieur. Door onze veelzijdige bouwkundige kennis, zijn wij in staat om uitgebreid onderzoek uit te voeren. Het resultaat hiervan is een hoger en beter energielabel, wat tegenwoordig een positieve invloed heeft op de marktwaarde van een woning!
  • Tijdens inspecties zijn wij altijd bereid om vrijblijvend verbetertips te geven.
  • Een inspectie in de regio Arnhem, Nijmegen, Ede kunnen wij altijd op korte termijn inplannen.
  • Na de inspectie ontvangt u binnen enkele dagen het energielabel. In overleg is spoedlevering mogelijk, zonder extra kosten.
  • Wij zadelen onze klanten nooit op met extra kosten. Het hieronder genoemde tarieven zijn altijd vaste prijzen!

Onvoldoende bouwkundige kennis = risico op een slechter energielabel!

De NTA 8800 is een ‘afpelmethodiek’ met drie keuzemogelijkheden. Zodra een EP-adviseur niet kan waarnemen hoe een onderdeel is geïsoleerd, dan mag de opdrachtgever dit bewijzen met bijvoorbeeld een factuur van een verbouwing. Een visuele constatering door de EP-adviseur is altijd leidend (stap 1). De energieprestaties aantonen met behulp van documenten/bewijzen van de opdrachtgever is het alternatief (stap 2). Als stap 1 en 2 beide niet mogelijk zijn, dan mag de EP-adviseur een onderdeel toetsen op basis van het bouwjaar van de woning. Het onderdeel krijgt dan een energieprestatie-waarde die gangbaar / minimaal vereist was, in de periode dat de woning gebouwd werd (stap 3). Deze laatste stap kan dus erg nadelig zijn voor oude woningen (<1965), omdat er voor deze bouwperiode niet geïsoleerd werd. Het energielabel zal hierdoor lager uitvallen.

Bouwkundige kennis =  kans op een beter energielabel!

Indien een woning na de bouwperiode is nageïsoleerd door één van de eigenaren, dan worden deze prestaties dus niet meegenomen indien stap 3 gebruikt wordt voor de energieprestatieberekening. Het is de taak van de EP-adviseur om gedegen onderzoek uit te voeren, zodat een woning het juiste energielabel krijgt. Het uitvoeren van een gedegen onderzoek door een EP-adviseur verhoogd dus ook de kans op een beter / hoger energielabel. Voldoende bouwkundige kennis en ervaring is in deze kwestie erg belangrijk. Wij verzekeren u van een uitgebreid onderzoek door een ervaren bouwkundig ingenieur die gecertificeerd is als EP-adviseur.

Kosten energielabel woning

Wij staan op korte termijn klaar voor u! Na de inspectie ontvangt u al binnen enkele werkdagen het energielabel van uw woning. Uw woning wordt geïnspecteerd door een ervaren bouwkundig ingenieur die aanvullend gecertificeerd is als erkend energieprestatie adviseur. 

Voor het energielabel hanteren wij een vanaf prijs van € 275,- incl. btw. Dit geldt voor alle type woningen.

De definitieve kosten worden vastgesteld op basis van het m2 vloeroppervlakte en de woningtype. Bel of mail ons voor een meer informatie.

Energielabel voor woningen

energielabel-woning-aanvragen

Waarom is een energielabel verplicht?

De Rijksoverheid wilt woningeigenaren met het energielabel stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen, zodat bewustwording wordt gecreëerd bij gebouweigenaren in het energieverbruik van hun gebouw. Het nemen van energiebesparende maatregelen zal ook een positieve bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de Rijksoverheid. Voor een koper is het heel zinvol om een goed beeld te ontvangen van de energetische prestatie van het huis. Zeker met het oog op de toekomst – de duurzaamheidsambities van de Rijksoverheid. Met een definitief energielabel krijgt de koper inzicht in welke aspecten de woning verduurzaamd kan worden én daarmee tevens een besparing oplevert van de energierekening. Het is ook verplicht om het definitieve energielabel te vermelden in de verkoopadvertentie van een woning op websites als Funda.

Energielabel door erkend deskundige NTA 8800

Een energielabel voor een woning wordt door Van Alfen Ingenieurs opgesteld door een erkend deskundige energielabels conform de NTA 8800. Dit houdt in dat onze inspecteur gecertificeerd is als energieprestatie adviseur woningen (EPA-W). Na de fysieke inspectie op locatie van de woning zal onze inspecteur op kantoor het energielabel opstellen. De uitkomst kan een energielabel A, energielabel B, energielabel C, energielabel D, energielabel E, energielabel F of zelfs een energielabel G zijn. Indien de uitkomst van het label aan de lage kant is en u wilt het energielabel van het huis verbeteren, geef dit dan gerust aan. Onze energieprestatie adviseur adviseert u graag over opties om de woning te verduurzamen en daarmee het label te verbeteren.

Klanten over Van Alfen (Google reviews)

Van Alfen Ingenieurs
5.0
Gebaseerd op 94 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Bepalingsmethode energielabel woningen

Per 1 januari 2021 is er een nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800. Deze methode wordt gebruikt voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen, bestaande bouw en nieuwbouw.

Belangrijke normen energielabels

Voor het bepalen van een energielabel zijn de volgende normen en documenten van belang: NTA 8800, Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 & ISSO publicatie 82.1. In het verleden kon u als particulier nog eenvoudig een energielabel opvragen. Tegenwoordig dient een erkend deskundige uw woning te bezoeken om een definitief energielabel op te stellen. Eenvoudig een energielabel opvragen is dus niet meer mogelijk.

Hoe lang is een energielabel voor een woning geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Als het label ouder is dan 10 jaar dan zal er een nieuw energielabel opgesteld moeten worden door een erkend deskundige. Dit geldt enkel indien u uw woning gaat verkopen of verhuren.

Nieuw energielabel aanvragen na verbouwing woning

Ook indien u energiebesparende maatregelen heeft genomen, dan kunt u beter een nieuw energielabel opvragen. Denk aan het na-isoleren van de woning of het vervangen van beglazing. Deze duurzaamheidsmaatregelen verbeteren het energielabel van uw woning. Een goed energielabel bevordert de verkoop van de woning. Daarnaast kan een koper korting krijgen op de hypotheekrente bij diverse banken, bij een energielabel B of hoger.

Energielabel aanvragen bij Van Alfen

Van Alfen stelt vooral energielabels op voor woningen in en rondom Arnhem, Elst, Nijmegen, Ede, Wageningen, Veenendaal, Apeldoorn, Zutphen en Zevenaar.

Stappenplan energielabel aanvragen woning

1. Via ons contactformulier kunt u een energielabel aanvragen voor uw woning.
2. Nadat u ons opdracht verleend plannen wij een afspraak in voor de fysieke inspectie van uw woning.
3. U kunt zelf alvast voorbereidingen treffen door documentatie te verzamelen van uw woning, zoals bouwtekeningen en facturen/bonnen van verbouwingen of overige werkzaamheden. Deze documentatie is benodigd voor de energieberekening.
4. Een woning inspectie neemt gemiddeld 1,0 à 1,5 uur tijd in beslag.
5. Na de inspectie berekent onze adviseur de energieprestatie van de woning en stelt hiermee het energielabel vast.
6. Het energielabel zal vervolgens geregistreerd worden in de database EP-online.
7. Na de registratie ontvangt u een digitaal pdf-document van het energielabel van uw huis.
8. Het pdf-document kunt u overhandigen bij de verkoop of verhuur van uw woning.
9. Het energielabel van uw woning is 10 jaar geldig.
10. Na het 10e jaar kunt u bij ons weer een nieuw energielabel aanvragen. :)

Per 1 januari 2024 is een energielabel ook verplicht voor vakantiewoningen en recreatiewoningen

Ben jij eigenaar of beheerder van een vakantie- of recreatiewoning? Het is vanaf 1 januari 2024 wettelijk verplicht dat alle vakantie- en recreatiewoningen voorzien zijn van een geldig energielabel. Dit betekent dat eigenaren en beheerders tot die datum de mogelijkheid hebben om een officieel geregistreerd energielabel aan te vragen en te voldoen aan de bijbehorende verplichtingen. Ontdek hier wat je moet weten om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen en je vakantiewoning of recreatiewoning in orde te brengen.

Vragen over energielabels

Diverse vragen over energielabels zijn ons al eens gesteld. Deze vragen hebben wij voor u op een rij gezet, met de bijbehorende antwoorden. Bekijk op onze FAQ pagina of uw vraag over energielabels voor woningen ertussen staat.

Direct een energielabel aanvragen?

Via ons contactformulier kunt u eenvoudig en snel een energielabel opvragen voor uw woning. Van Alfen Ingenieurs zet ervaren energieadviseurs in die geregistreerd staan als erkend deskundigen bij Qbis. Wij stellen vooral energielabels op in de regio’s Arnhem, Zevenaar, Apeldoorn, Nijmegen, Elst, Renkum, Wageningen, Ede en Veenendaal.

Wij gaan direct aan de slag voor u!