Onlangs heeft Van Alfen Ingenieurs een bijdrage geleverd aan een artikel over sneeuw op daken in de provinciale krant De Gelderlander. Boy van Alfen is samen met Hans Croes, directeur van Croes Ingenieursbureau te Nijmegen, geïnterviewd over risico’s van sneeuw op daken en hoe deze risico’s beheerst kunnen worden. Lees hieronder het volledige artikel.
Kan mijn dak die sneeuw wel hebben? ‘Hier wordt al heel lang goed over nagedacht’
Woningbezitters hoeven zich niet direct zorgen te maken over de sneeuw op hun dak. De kans dat een dak daardoor instort is klein, dankzij de strenge Nederlandse bouwvoorschriften. Maar de stuifsneeuw die nu al twee dagen valt, kruipt wel makkelijk in dakpanscheurtjes en andere kieren, en dat vergroot de kans op lekkages.
,,Stuifsneeuw is de meeste risicovolle sneeuwsoort voor bouwconstructies”, zegt ingenieur Boy van Alfen van Van Alfen Ingenieurs uit Heelsum. ,,Dat heeft te maken met de manier waarop de wind stuifsneeuw heel plaatselijk kan doen ophopen op een dak.”
Maar die ophoping hoeft in Nederland volgens Hans Croes, directeur van Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau in Nijmegen, geen probleem te zijn. ,,Want daar is ruimschoots rekening mee gehouden in de bouwvoorschriften. Ook als er keer uitzonderlijk veel sneeuw valt.”
Met spoed ontruimd
Als het dan toch misgaat, zoals met het dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek dat zondag bezweek onder de laag sneeuw, of met bedrijfspanden in Arnhem en Grave die met spoed moesten worden ontruimd door de brandweer omdat ze dreigden in te storten, zijn volgens Croes die bouwvoorschriften niet of niet goed toegepast.
,,Dat gebeurt helaas.” Zijn bedrijf heeft ook enkele benauwde telefoontjes gehad over daken en de vraag of het goed blijft gaan. ,,Maar dat ging gelukkig niet over panden die we zelf hebben gemaakt.”
In de bouwvoorschriften staat precies omschreven wat een dak aan permanente belasting en aan tijdelijke belasting, zoals sneeuw, moeten kunnen hebben. ,,De tijdelijke belasting is 56 kilo per vierkante meter”, legt Van Alfen uit.
Hoewel het hard gesneeuwd heeft, zitten we daar volgens Croes nog niet aan. ,,Ik heb in de tuin een laag van 20 centimeter gemeten. Het is vrij dichte sneeuw en dat is zo’n 27 kilo per vierkante meter. Er kan dus nog een dubbele hoeveelheid vallen, maar zelfs als we over die 56 kilo zouden heen gaan, moet dat gewoon kunnen als de voorschriften netjes zijn toegepast.”
Dakranden
Als er bij panden niet volgens de regels is gebouwd en het sneeuwt hard en lang, dan gaat het volgens Croes meestal mis bij de dakranden en hoogteverschillen, zoals platte tussendaken. ,,Sneeuw moet probleemloos van het ene op het andere dak kunnen zakken”, legt hij uit.
Dit grote soort hoogteverschillen hebben woonhuizen doorgaans niet. ,,Stel dat een huis niet volgens de voorschriften gebouwd is, heb je toch minder grote hoogteverschillen en meestal een iets hellend dak.”
Particulieren kunnen volgens Croes en Van Alfen dus rustig gaan slapen, ook als het blijft sneeuwen. Het Nederlandse Bouwbesluit, waar alle voorschriften in staan, wordt door andere landen deels overgenomen omdat het zo goed is, legt Van Alfen uit.
Niks aan de hand
En als je huis al wat ouder is? Of het ligt sinds kort vol met zonnepanelen? ,,Dan is er nog niks aan de hand”, antwoordt Van Alfen. ,,We zijn in Nederland niet ineens zo streng geworden. Hier wordt al tientallen jaren goed nagedacht over hoe je verstandig bouwt, ook voor uitzonderlijke weersomstandigheden.”
De ingenieur uit Heelsum benadrukt dat je deskundigen nodig hebt. Wie zonnepanelen laat leggen, een ‘groen’ dak maakt of een dakterras, moet niet zelf gaan lopen rekenen en klussen.
,,Zonnepanelen zijn niet zwaar, 18 kilo per paneel. Maar hoe en waar je ze plaatst moet altijd doorberekend worden door een constructeur, zodat de maximaal toelaatbare belasting van een dak niet te dicht benaderd wordt. Zo blijft er altijd ruimte voor bijvoorbeeld sneeuw. En ook belangrijk: laat je dakgoten en hemelwaterafvoeren schoonmaken.”
Door Suzanne de Winter 09-02-21, 10:46, De Gelderlander