Energielabel woning

Het energielabel is de sleutel tot inzicht in de energie-efficiëntie van je woning. Verhoog de waarde van je woning met een beter energielabel, bespaar op je energierekening en draag bij aan een duurzame toekomst. Ontdek hoe ons energie experts je kunnen helpen met het verkrijgen van een nauwkeurig en betrouwbaar energielabel dat voldoet aan de NTA 8800.

Onze energie-experts behalen het maximale resultaat voor je energielabel, waardoor de waarde van je woning stijgt!

Wat is een energielabel van een woning?


Een energielabel van een woning is een gestandaardiseerde beoordeling van de energieprestaties van een huis. Het woninglabel geeft inzicht in de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van de woning. Het label wordt bepaald aan de hand van factoren zoals oriëntatie, isolatie, verwarmingssysteem en ventilatie. Het energielabel varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig).

Het hebben van een gunstig energielabel, zoals een energielabel A, kan niet alleen leiden tot lagere energiekosten, maar ook de waarde en verkoopbaarheid van een huis verhogen. Onze erkende energieadviseurs beoordelen niet alleen het energielabel van je huis, maar wij geven ook maatwerkadvies hoe deze efficiënt verbetert kan worden.

Let op: per 1 januari 2024 is het ook verplicht voor vakantiewoningen en recreatiewoningen om in het bezit te zijn van een geldig energielabel. Op onze pagina over vakantiewoningen lees je hier meer over.

energielabel_van_alfen

Energielabels door Van Alfen Ingenieurs


Teelker & Van Alfen is gespecialiseerd in het opstellen van energielabels volgens NTA 8800, voornamelijk op regionaal niveau in de regio’s Arnhem, Ede, Nijmegen en Zevenaar. Met een schat aan praktijkervaring van meer dan 25 jaar, hebben wij ruime kennis over bebouwing in deze regio’s. Deze uitgebreide kennis stelt ons in staat om grondige en betrouwbare energielabels op te stellen, wat is een positieve invloed heeft op de marktwaarde van de woning!

Wat zijn de kosten van een energielabel?


Al onze energielabels worden opgesteld volgens de NTA 8800 door een ervaren en erkend energieprestatie adviseur. De energielabel kosten stemmen we af op het woningtype. Zo kunnen we de kosten afstemmen op de grootte en uitvoering van een woning. Dit bespaart je kosten, omdat we voor een klein appartement een goedkoop energielabel kunnen aanbieden. Vraag hieronder een energielabel aan en ontvang direct een prijsopgave en alle benodigde praktische informatie.

Al vanaf € 275,- incl. btw binnen enkele werkdagen opgeleverd!

Energielabel aanvragen in combinatie met bouwkundige keuring


Combineer het energielabel met een bouwkundige keuring voor optimale efficiëntie. Bespaar tijd en kosten, omdat onze deskundige al in uw woning aanwezig is. Voeg eenvoudig het energielabel toe aan een bouwkundige verkoopkeuring. Liever een aankoopkeuring? Geen probleem!

Ontvang 10% korting op het energielabel bij een combinatie met een bouwkundige keuring!

Hoe vraag ik een energielabel van mijn woning aan?


  • Via ons contactformulier kun je eenvoudig een energielabel aanvragen. Onze energie experts begeleiden je door het hele proces.

  • Na het verstrekken van de opdracht vragen wij jou om zoveel mogelijk technische documenten van de woning te verzamelen. Het verzamelen van gedetailleerde informatie draagt namelijk bij aan het verkrijgen van een beter energielabel.

  • Onze ervaren energie deskundige voert een grondige inspectie van de woning uit. Zo wordt onderzocht of én hoe de woning is geïsoleerd, en welke gebouwgebonden installaties aanwezig zijn.

  • Nadat onze energiedeskundige alle benodigde informatie heeft verzameld wordt op kantoor de nauwkeurige energieberekening uitgevoerd volgens de NTA 8800. Dit gebeurt met behulp van geattesteerde software Vabi, waardoor je verzekerd bent van een betrouwbare en gecertificeerde berekening.

  • Zodra de energieberekening is afgerond, wordt deze volgens het ”twee-ogen-principe” gecontroleerd door een collega-adviseur. Bij goedkeuring wordt het energielabel officieel geregistreerd in de landelijke database van de Rijksoverheid.

  • Het energielabel ontvang je digitaal van ons in pdf-formaat.

Hoe lang is een energielabel geldig?


Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Na het verkrijgen van het energielabel hoef je je dus de komende 10 jaar geen zorgen te maken over vernieuwing ervan. Het geeft je een duidelijk inzicht in de energieprestatie van je woning en helpt je bij het nemen van energiebesparende maatregelen

Wanneer moet ik het energielabel vernieuwen?


Vernieuw je energielabel bij verkoop of verhuur voor een actuele weergave van de energieprestatie van de woning. Informeer kopers correct en verhoog de waarde van het huis. Denk ook aan vernieuwing van het label na het uitvoeren van energiebesparende maatregelen om een beter energielabel te verkrijgen.

Wat kan ik met een oud energielabel?


Als je een oud energielabel hebt van vóór 2021, vernieuw deze dan bij verkoop of verhuur. Het oude label komt over het algemeen niet overeen met de huidige rekenmethodiek, wat kopers verkeerde informatie kan geven. Een nieuw energielabel kan de waarde en verkoopbaarheid van je woning ook positief beïnvloeden.

Welke factoren beïnvloeden het energielabel van mijn huis?


De meeste mensen denken dat alleen de mate en wijze van isolatie invloed heeft op het energielabel. Tuurlijk heeft dit een grote invloed. Maar daarnaast zijn er nog honderden invloedsfactoren die onderdeel uitmaken van een energieprestatieberekening NTA 8800. Ook al is een woning goed geïsoleerd, maar beschikt deze nog over een geiser, gaskachels en is de compactheid ongunstig,  dan kan het energielabel nog wel eens tegenvallen.

In hoofdlijnen hebben de hiernaast genoemde aspecten de grootste invloed op het energielabel.

  • Type, ligging en hoogte van de woning

  • Bouwjaar, gebruiksoppervlakte en gebouwmassa

  • Warmteverliesoppervlaktes en uitvoering (unieke) bouwdelen

  • Compactheid woning: warmteverliesoppervlakte / gebruiksoppervlakte

  • Uitvoering ventilatiesysteem en eventuele distributie

  • Uitvoering warmteopwekker, distributie en afgitesysteem

  • Uitvoering tapwatersysteem, distributie en afgitesysteem

  • Uitvoering koelsysteem, distributie en afgitesysteem

  • Aanwezigheid van hernieuwbare energie (pv-panelen, zonnecollectoren)

Wat is de bijdrage van het energielabel aan de verkoopwaarde van mijn woning?


Het energielabel van je woning heeft een significante invloed op de verkoopwaarde. Het effect is nog nooit groter geweest dan in de huidige periode. Een gunstig energielabel toont potentiële kopers dat je woning energiezuinig is en lagere energiekosten met zich meebrengt. Dit kan de verkoopwaarde verhogen en maakt je woning aantrekkelijker op de markt. Een verbetering van energielabel c naar energielabel a levert een waardevermeerdering op van ca. 6% gemiddeld in Nederland (bron: NVM).

Bron: BRAINBAY

Hoe krijg ik een energielabel A?


Het energielabel heeft honderden factoren die invloed hebben op de uitkomst. Maar hoe krijg je nou een hoog energielabel? Een praktische vuistregel die je kunt hanteren voor een tussenwoning is een volledig geïsoleerde thermische schil, HR-beglazing en een HR107 ketel.  Een tussenwoning heeft in verhouding minder warmteverliesoppervlakte, waardoor de compactheid van de woning vaak gunstiger is dan bij een vrijstaande woning. Een vrijstaande woning heeft daarom, in vergelijking met een tussenwoning, vaak nog zonnepanelen nodig om een energielabel A te behalen.

Energielabel woning aanvragen?


Een woning energielabel aanvragen of meer informatie ontvangen? Neem dan telefonisch contact op of vul het onderstaande contactformulier in.

Van Alfen Ingenieurs

Ontdek de meerwaarde van onze integrale bouwkundige inspecties en adviezen. Van nauwkeurige analyses tot heldere rapportages, wij zorgen voor een solide basis van kwaliteit en veiligheid. Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Energielabel aanvragen