NEN 2580 meting

Van Alfen Ingenieurs begrijpt de cruciale rol die een grondige NEN 2580 meting of BBMI meting speelt bij vastgoedwaardering en -transacties. Met onze expertise en toewijding leveren we hoogwaardige meetdiensten die voldoen aan de strengste normen en eisen.

Van Alfen Ingenieurs is jouw betrouwbare partner voor nauwkeurige NEN 2580 metingen en meetrapportages.

Professionele NEN 2580 meting of BBMI meting voor een betrouwbare vastgoedwaardering


 • Ruime bouwkundige praktijkervaring

 • Hoogwaardige 3D scanapparatuur

 • Per seconde worden 600.000 meetcoordinaten ingemeten

 • Professionele en erkende meetrapportage NEN 2580 / BBMI

 • Binnen enkele werkdagen Funda plattegronden opgesteld

scan_nen2580

Wat is een NEN 2580 meting?


Een NEN 2580 meting is een gestandaardiseerde procedure voor het bepalen van de gebruiksoppervlakte van een gebouw volgens de richtlijnen van de NEN 2580 norm. Deze metingen zijn van essentieel belang voor verschillende vastgoedprofessionals, waaronder makelaars, taxateurs, architecten en vastgoedeigenaren, omdat ze een uniforme basis bieden voor vastgoedwaardering en transacties.

Wat is een BBMI meting?


De afkorting BBMI staat voor ‘branchebrede meetinstructie’. Het betreft een richtlijn die binnen de (vastgoed)branche is overeengekomen en waarbij geen specifieke wetgeving betrokken is. Deze instructie bepaalt hoe bepaalde metingen moeten worden uitgevoerd, zonder de nadruk te leggen op het uiteindelijke resultaat van een BBMI meetrapport. De BBMI meetinstructies worden doorgaans aangehouden voor het opstellen van Funda plattegronden.

Verschil tussen NEN 2580 en BBMI


Het verschil tussen een NEN 2580 meting en een BBMI meting ligt hoofdzakelijk in de toepassing en de focus van de metingen.

NEN 2580 is genormeerd en BBMI zijn instructies

Terwijl een NEN 2580 meting gericht is op het vaststellen van de gebruiksoppervlakte volgens nationale normen, richt een BBMI meting zich meer op specifieke meetinstructies die binnen een bepaalde branche zijn overeengekomen, zonder strikte wettelijke vereisten. Beide metingen zijn echter belangrijk voor vastgoedwaardering en -transacties en bieden waardevolle informatie voor vastgoedprofessionals.

NEN 2580 meetrapport


 • Een NEN 2580 meting volgt de gestandaardiseerde richtlijnen van de NEN 2580 norm.

 • Het doel van een NEN 2580 meting is om de gebruiksoppervlakte van een gebouw te bepalen volgens de vastgestelde normen.

 • Deze meting is essentieel voor vastgoedtransacties, omdat het een uniforme basis biedt voor vastgoedwaardering en -vergelijking.

 • Het resultaat van een NEN 2580 meting is een nauwkeurige bepaling van de gebruiksoppervlakte van een gebouw, inclusief alle specifieke ruimtes en secties.

BBMI meetrapport


 • Een BBMI meting volgt de Branchbrede Meetinstructies (BBMI) die binnen de betreffende branche zijn overeengekomen.

 • Het hoofddoel van een BBMI meting is om specifieke metingen uit te voeren volgens de afgesproken instructies binnen de branche.

 • BBMI metingen kunnen verschillen afhankelijk van de branche en het type vastgoed.

 • Een BBMI meting richt zich niet alleen op de gebruiksoppervlakte, maar kunnen ook andere aspecten van het gebouw meten die relevant zijn voor de betreffende branche, zoals specifieke ruimte-indelingen of functionele kenmerken.

 • Wordt toegepast voor het opstellen van Funda plattegronden.

Praktische verschillen tussen een oppervlaktemeting NEN 2580 en BBMI


Gebruiksoppervlakte wonen

De BBMI gebruiksoppervlakte van woningen vertoont verschillen ten opzichte van de NEN2580. Dit verschil heeft betrekking op de manier waarop de oppervlakte van de binnenmuren wordt berekend. Terwijl de NEN2580 de oppervlakte meet binnen de scheidende wanden, gaat de BBMI verder door ook de dragende en niet-dragende binnenwanden in de meting op te nemen.

Een kenmerkend aspect van de BBMI is de opdeling van de gebruiksoppervlakte in vier categorieën, iets wat bij de NEN2580 niet wordt toegepast. Deze indeling omvat wonen, overige inpandige ruimte, externe inpandige ruimte en gebouwgebonden buitenruimte. Dankzij deze gedetailleerde categorisering kan men duidelijk het verschil waarnemen tussen bijvoorbeeld een woning met een woonoppervlakte van 100 m2 en een woning van 100 m2 met een berging van 10 m2.

Bruto inhoud

De BBMI bruto inhoud van woningen omvat het volledig meten van de totale inhoud van een woning, inclusief de begane grondvloer en de dakconstructie. Bij het berekenen van de bruto inhoud wordt geen rekening gehouden met de functie van de ruimtes in de woning. Anders dan bij de NEN2580 wordt bij de BBMI uitgegaan van standaardmaten voor vloerdikte, dakconstructie en scheidende wanden.

Belangrijk aandachtspunt BBMI


Als makelaar is het verstandig om voorzichtig om te gaan met de BBMI. Het is belangrijk om het niet als absolute waarheid te presenteren en geen meterprijzen te gebruiken, omdat dit risico’s met zich meebrengt. Als aankoopmakelaar is het raadzaam om eerder een beroep te doen op collegialiteit dan te suggereren dat de metingen onjuist zijn. We adviseren om de BBMI-metingen te verifiëren voordat ze op Funda worden gepresenteerd. Mocht er een fout worden ontdekt, ga dan niet in discussie met de aankoopmakelaar. Omdat de BBMI uitgaat van vastgestelde kaders, kunnen er altijd verschillen ontstaan. Indien je meer nauwkeurigheid wenst, is het raadzaam te investeren in een NEN 2580 meting.

NEN 2580 rapport of BBMI meetrapport nodig?


NEN 2580 of BBMI meetrapport nodig? Neem dan telefonisch contact op of vul het onderstaande contactformulier in.

Van Alfen Ingenieurs

Ontdek de meerwaarde van onze integrale bouwkundige inspecties en adviezen. Van nauwkeurige analyses tot heldere rapportages, wij zorgen voor een solide basis van kwaliteit en veiligheid. Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Offerte NEN 2580 meting aanvragen