Conditiemeting NEN2767

Met een conditiemeting NEN 2767 identificeren onze vastgoed adviseurs tijdig potentiële gebreken en risico’s voor uw vastgoed. Dit bespaart kosten, optimaliseert de onderhoudsplanning en waarborgt kwaliteit én veiligheid.

Met onze gecertificeerde NEN 2767 en RVB BOEI adviseurs garanderen wij hoge kwaliteit inspecties voor een betrouwbaar MJOP van uw vastgoed!

Van Alfen Ingenieurs; integraal vastgoed inspecteurs en adviseurs


 • Ruime praktijkervaring met vastgoedonderhoud

 • Gecertificeerde integraal vastgoed inspecteurs & adviseurs volgens NEN 2767 en RVB BOEI.

 • Breed netwerk van vastgoed experts in verschillende disciplines.

 • Bekend met diverse vastgoedapplicaties zoals O-Prognose, Planon, Condor en Vastware.

 • Brede kennis en ervaren met verschillend type vastgoed: woningbouw, agrarisch vastgoed, commercieel vastgoed, gemeentelijk vastgoed, monumenten, Rijksgebouwen, Defensie vastgoed en Koninklijke paleizen.

 • Werkzaam voor verschillende opdrachtgevers, zoals: particulieren, beleggers, VvE’s, vastgoedorganisaties, woningbouwverenigingen, gemeentes, provincies, rijksoverheid.

Conditiemeting NEN 2767 door Van Alfen Ingenieurs


Teelker & Van Alfen is gespecialiseerd in het uitvoeren van NEN 2767 van verschillende type gebouwen in heel Nederland. Onze deskundigen zijn NEN 2767 en BOEI gecertificeerd en met meer dan 25 jaar praktijkervaring, hebben wij ruime kennis over vastgoed in Nederland. Deze uitgebreide vastgoed kennis stelt ons in staat om grondige en betrouwbare inspecties uit te voeren, waarbij we oog hebben voor de kleinste details.

Wat is een conditiemeting NEN 2767?


Een NEN 2767 inspectie is een gestandaardiseerde methode voor het beoordelen van de conditie van bouwkundige elementen en installaties. Deze inspectie volgt de richtlijnen en criteria welke zijn vastgelegd in de norm NEN 2767.

Een gecertificeerd vastgoed inspecteur voert een zintuigelijke inspectie uit van meerdere gebouwaspecten. In hoofdlijnen kunt u hierbij denken aan gevels, daken, vloeren, afwerkingen en technische installaties. De inspecteur zal de conditie van elk element beoordelen en classificeren volgens een vooraf vastgesteld scoresysteem. Aan ieder gebrek wordt een aspect en prioriteit gekoppeld, zodat je naast de conditie van het onderdeel ook kunt sturen op risico’s. Dit wordt ook wel risicogestuurd onderhoudsbeleid genoemd. Een inspectie NEN 2767 ligt ten grondslag aan een betrouwbaar meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Waarom zijn NEN 2767 inspecties essentieel voor uw vastgoed?


 • De kwaliteit en veiligheid van het vastgoed wordt gewaarborgd.

 • De NEN 2767 biedt een gestructureerde en objectieve methode van het identificeren van gebreken en risico’s in gebouwen.

 • Het biedt vastgoedorganisaties om proactief en risicogestuurd onderhoud uit te voeren.

 • De levensduur van het bouwdelen, installaties en het totale gebouw wordt verlengd door tijdig gebreken en risico’s te identificeren en te verhelpen.

 • De veiligheid en gezondheid voor gebouwgebruikers wordt beter gewaarborgd door controles van normen en voorschriften.

 • Een kwalitatief goed uitgevoerde NEN 2767 inspectie vormt een betrouwbare basis voor een meerjarenonderhoudsplan of DMJOP.

Onafhankelijke conditiemeting NEN 2767


De Nederlandse Norm 2767 bestaat officieel uit drie delen: inspectiemethodiek (deel 1) , gebrekenlijst (deel 2) en webapplicatie voor decompositie en gebrekenlijst (deel 3). Deel 1 voorziet vastgoedinspecteurs van richtlijnen om objectieve beoordelingen te maken van bouwdelen en installaties.

Gebreken worden beoordeeld op ernst, intensiteit en omvang, resulterend in een conditiescore van 1 tot 6. Conditiescore 1 betekent uitstekend, terwijl conditiescore 6 zeer slecht aangeeft.

Een voorbeeld van conditie 6: houten kozijnen waarvan meer dan 70% van de totale omvang onderhevig is aan houtrot, worden beoordeeld met conditie 6. In de praktijk is conditiescore 6 zeldzaam, omdat onderdelen dan meestal al vervangen of hersteld zijn.

bron: NEN 2767

Verouderingskromme als vangnetconstructie


De theoretische benadering van de verouderingskromme van bouwdelen wordt beschreven in NEN 2767 deel 1. Met behulp van deze verouderingskromme kan de theoretische restlevensduur van technische bouwdelen worden bepaald. Dit is essentieel voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan of DMJOP.

In situaties waarin een bouwdeel niet kan worden beoordeeld op basis van waarneembare gebreken of slijtage, en het een bouwdeel betreft dat onderhevig is aan niet-waarneembare slijtage, kan de conditiescore (in uiterste gevallen) worden bepaald op basis van de leeftijd/ouderdom van het bouwdeel. Deze conditiescore wordt berekend met behulp van de verouderingskromme, specifiek het gebrek genaamd ‘verval’.

bron: NEN 2767

Overzicht conditiescores NEN 2767


 • Conditie 1: Uitstekend; het bouwdeel vertoont geen of beperkte veroudering

 • Conditie 2: Goed; het bouwdeel vertoont beginnende veroudering.

 • Conditie 3: Redelijk; het verouderingsproces is plaatselijk op gang gekomen.

 • Conditie 4: Matig; het verouderingsproces wordt met regelmaat geconstateerd.

 • Conditie 5: Slecht; het verouderingsproces is min of meer onomkeerbaar geworden.

 • Conditie 6: Zeer slecht; het bouwdeel is onbruikbaar en technische rijp voor de sloop.

Sturen op conditiescores of op risico’s?


In de praktijk zien we vaak dat organisaties zich te veel richten op conditiescores, wat kan leiden tot een ongewenst onderhoudsbeleid. Het onvoldoende meewegen van risico’s en prioritering kan een groot gemis zijn. Conditiescores geven slechts een signaal af, maar het zijn de bijbehorende aspecten en prioriteiten die daadwerkelijk belangrijk zijn voor beleidskeuzes.

NEN 2767 vertalen naar MJOP


De verouderingskromme uit de NEN 2767 is een belangrijk onderdeel voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Na verloop van tijd versnelt de theoretische levensduur van bouwdelen en installaties. Ieder moment dat de conditiescore een klasse lager uitvalt, halveert de restlevensduur van een bouwdeel of installatie. Deze informatie biedt waardevolle inzichten voor de vastgoedadviseur, waardoor bepaalt kan worden wanneer onderhoud of vervanging in het MJOP gepland moet worden.

Conditiemeting NEN 2767 aanvragen?


Bent u opzoek naar een vastgoed adviesbureau voor een conditiemeting NEN 2767? Neem dan telefonisch contact op met of vul het onderstaande contactformulier in.

Van Alfen Ingenieurs

Ontdek de meerwaarde van onze integrale bouwkundige inspecties en adviezen. Van nauwkeurige analyses tot heldere rapportages, wij zorgen voor een solide basis van kwaliteit en veiligheid. Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Offerte conditiemeting NEN 2767 aanvragen