Advies woning verduurzamen
Advies verduurzamen woning | Erkende energieprestatie adviseurs
Bestaande woning verduurzamen, wij helpen u graag op weg!
Woning verduurzamen
Door een woning te verduurzamen kan een huishouden fors besparen op de energierekening. Maar waar start je? Een warmtepomp installeren of toch eerst de bouwkundige schil isoleren? Onze bouwkundig ingenieurs zijn gespecialiseerd in het opstellen van verduurzamingsplannen voor bestaande woningen. Geen standaardadviezen die volgen uit een energiescan, maar een advies op maat; afgestemd op het type woning, de technische staat en uw mogelijkheden.
Onafhankelijk duurzaamheidsadvies woning van erkende adviseurs
Een energieprestatie advies voor een woning wordt door Van Alfen Ingenieurs opgesteld door een erkend deskundige NTA 8800. Dit houdt in dat onze inspecteur/adviseur gecertificeerd is als energieprestatie adviseur woningen (EPA-W). Op locatie doet onze adviseur onderzoek naar de huidige energieprestatie van de woning. Op basis van de huidige prestatie onderzoekt onze adviseur welke verbeteringen mogelijk zijn binnen de gestelde kaders.
Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?
Veel huiseigenaren vinden hun weg steeds meer naar duurzame energiebronnen. Het is echter belangrijk om een woning eerst een warme jas aan te trekken. Figuurlijk natuurlijk. Duurzame energiebronnen zoals een warmtepomp hebben pas effect als de thermische schil (de buitenschil) van een woning goed geïsoleerd is. Veel bestaande woningen in Nederland zijn dit nog niet, waardoor de focus eerst op isoleren moet liggen. Een woning verduurzamen begint daarom bij een praktisch adviesrapport van een erkend deskundige.
Klanten over Van Alfen (Google reviews)
Kosten advies verduurzamen woning
Energie Bespaar Scan
- Uitvoering door EP-adviseur NTA 8800
- Inspectie/consult op locatie ca. 1,5 uur
- Verbetering bouwkundig
- Verbetering installaties
Energie Bespaar Advies
- Uitvoering door EP-adviseur NTA 8800
- Onderzoek huidige situatie
- Advies verduurzamingsmaatregelen
- Raming investeringskosten
- Uitgebreid adviesrapport
Energielabel Verbeteren
- Uitvoering door EP-adviseur NTA 8800
- Onderzoek huidige situatie
- Energieprestatieberekening NTA 8800
- Advies verduurzamingsmaatregelen
- Raming investeringskosten
- Indicatie besparing energieverbruik
- Vaststellen nieuw energielabel
- Uitgebreid adviesrapport
Slim en effectief verduurzamen
Een energielabel geeft aan wat de energieprestaties van een woning zijn. Het primair fossiel energieverbruik in kWh/m2 gebruiksoppervlakte van een woning is gerelateerd aan het energielabel. Een beter energielabel is daarom inherent aan het verduurzamen van een woning. Onze adviesplannen zijn daarom gebaseerd op het verbeteren van de energieprestatie van een woning en daarmee dus ook het energielabel.
Advies verduurzamen woning gebaseerd op energieprestatie
Een grote invloedsfactor op de uitkomst van het energielabel is de thermische schil van de woning. Hoe goed is het huis geïsoleerd? Een energieadviseur stelt vast hoe de thermische schil (vloer, gevel, kozijnen, beglazing en dak) is uitgevoerd en welke gebouwgebonden installaties in de woning zijn toegepast. Hierbij kunt u denken aan verwarming, koeling, tapwater, ventilatie en hernieuwbare energie, zoals pv-panelen en zonnecollectoren.
Een bestaande woning verduurzamen kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om eerst te inventariseren wat de huidige energieprestatie van een woning is. Een woning uit begin 1900 is vanuit de bouw niet geïsoleerd. Vanaf de jaren ’80 zijn woningen vaak voorzien van dakisolatie en gevelisolatie. Dit is echter wel minimaal uitgevoerd. Vanaf de jaren ’90 zijn woningen steeds vollediger en beter geïsoleerd.
Bouwdelen die niet zijn geïsoleerd kunnen over het algemeen vrij eenvoudig geïsoleerd worden. Vanuit de kruipruimte kan een vloer, bij voldoende hoogte, nageïsoleerd worden. Het is belangrijk dat de kruipruimte vrij is van puin en afval. Ditzelfde geldt voor een spouwmuur. Een dak kan van binnenuit tussen de balken geïsoleerd worden, maar om de hoogste prestatie en rendement te behalen moet het dak aan de buitenzijde nageïsoleerd worden.
De volgende onderdelen vallen met name onder het verduurzamen van een woning:
- isoleren van de bodem van een kruipruimte.
- na-isoleren van vloeren welke grenzen aan een kruipruimte, grond, buiten of kelder.
- na-isoleren van gevels welke grenzen aan buiten, grond, ongeïsoleerde/onverwarmde ruimtes.
- na-isoleren van daken welke grenzen aan buiten, ongeïsoleerde/onverwarmde ruimtes.
- na-isoleren van ongeïsoleerde kozijnpanelen.
- vervangen van enkel glas of dubbelglas voor HR(++)-glas.
- kierdichting en naadafdichting aanbrengen ter plaatse van kozijnen.
- vervangen van een CR-.VR-ketel door een HR-ketel. Of het vervangen van een HR-ketel voor een (hybride)warmtepomp.
- plaatsen van hernieuwbare energie zoals pv-panelen en zonnecollectoren.